15. syyskuuta 2017

Vinkit edulliseen sisustamiseen


Sisustustyylejä on yhtä monia, kuin on sisustajiakin. Toisen koti on valkoinen ja huonetta koristaa kimaltava kattokruunu. Toisessa kodissa seinällä koreilee peuranpää ja lattialla on talja. Sisustaminen tuo tilassa asuvan henkilön persoonaa esille ja voi luoda tyhjästä tilasta kodin.

Iskikö sisustuskriisi? Haluatko uudistaa kotiasi syksy tunnelmaan, mutta lompakko sanoo muuta? Tähän postaukseen aion kirjata omia fiiliksiä ja kokemuksia, kuinka kotiin saa vaihtelua ja viihtyvyyttä edullisesti. Sana edullinen on kuitenki jokaiselle henkilökohtainen asia. Jollekin edullinen tarkoittaa 20snt kahvimukia ja jollekin 24 euron Pentik mukia - 20% hinnalla. Siitä syystä kasaan tähän vinkkejä laidasta laitaan, joita jokainen pystyy soveltamaan mielensä mukaan.10 +2 vinkkiä kodin uudistamiselle
edullisesti1. Siivoa. Tämä karu ja rehellinen kehotus toimii usein. Oma asunto näyttää paljon paremmalle kun kaikki on järjestyksessä, eikä vaatekaapin sisältö pursuile pitkin lattiaa.2. Kasvit. Kasveilla saa freesattua pientäkin tilaa yllättävän näppärästi. Viherkasvit tuovat ympärilleen raikkaan vaikutelman. Jos et tiedä mitä laittaa olohuoneen seinälle, iso viherkasvi saattaa olla juuri se juttu. Ympärillä oleva tila pysyy selkeänä, eikä ahtaudu. Myöskin keittiönpöytä muuttuu iloiseksi,  saadessaan tulppaanikimpun koristamaan itseään.3. Tekstiilit. Uudet sohvatyynyt ja torkkupeitot tuovat lämpöä ja viihtyvyyttä ympärilleen. Esimerkiksi tyynynpäällisiä on helppo vaihtaa vuodenajan mukaan. Kesä huokuu pirteämpiä värejä ja syksy tuo tullessaan murretut ja maanläheiset sävyt. Pitkät vaaleat verhot voivat luoda illuusion korkeammasta huoneesta.4. Lamput. Keltaiset ja lämpimät lamput voivat tehdä tilasta mukavan tai huonossa tapauksessa tunkkaisen. Kirkkaalla valolla tila muuttuu kylmemmäksi ja vaaleassa kodissa se voi johtaa kliiniseen mielikuvaan. Lamput valaisimiin kannattaa valita tilan ja tarpeen mukaan. Työpiste huutaa kirkkaampaa valoa, mutta makuuhuoneessa lämmin ja tunnelmallinen valo voi olla paikallaan.5. Kierrätys. Kirjoitin tästä aiemmin tekstin myös instagram tililleni. Kopion tähän lainauksen sanoista mitä siellä kierrättämisestä kerroin. 

'' Sohvan olen ostanut käytettynä perheeltä, johon oli syntymässä lisää lapsia ja heillä oli tarve isommalle sohvalle. Käytettynä ostettu ei tarkoita 10 eri ihmisellä kiertänyttä rojua, vaan se voi olla jollain ylimääräisenä. KIITOS siis niille ihmisille, jotka myyvät eteenpäin itselle tarpeettomiksi jääneitä kalusteita/ lasten tavaroita/ vaatteita jne. Joku muu voi tarvita juuri sitä mitä sinä et.''


6. Huoneen järjestys. Tässä kohdassa on paljon samaa kuin ensimmäisessäkin. Jo olemassa olevilla kalusteilla, somisteilla ja pienesineillä voi tehdä kodista erinäköisen, vain järjestystä muuttamalla. Olohuone voi muuttua kuin toiseksi, siirtämällä sohvan ja tvn toiselle seinälle. Toimivan kokonaisuus on ainakin mulle itselleni hyvin tärkeää.
7. Luonnonvalo. Tuo ihana ja niin haluttu sisustuselementti. Nyt uusilta kodeilta halutaan isoja ikkunoita ja hyviä ilmansuuntia. Korosta ikkunoita, älä peitä niitä. Onko ihanampaa, kuin aamuaurinko? Minusta ei ole. Luonnonvalo tuo täysin erilaisen tunnelman tilaan kuin keinovalo. Vaikka ne valossa leijailevat pölyhiukkaset pilaavatkin näkymää, tekee luonnonvalo ihmeitä.
8. DIY. Do it yourself. Onko taloudessasi taiteellisia lapsia? Osta valkoisia mukeja ja anna pienten käsien loihtia omaa abstraktia taidettaan. Sinä itse määräät värit ja sävyt antamalla maalit taiteilijoille. Onko uniikimpaa ja hienompaa kahvipöytää, kun jokainen muki on pienen ja miksei isommankin taiteilijan luoma. Monia diy ohjeita löytyy googlaamalla. Itsetehty makramee on kaunis koriste seinällä.
9. Maalaaminen. Jos budjettia on hieman enemmän, jo yhden tehosteseinän maalaaminen tekee ison muutoksen. Esimerkiksi makuuhuoneeseen sängyn päätyyn sopii jokin tummempi sävy, muovaamaan tunnelmaa ja lämmittämään huonetta. Toisena ajatuksena lastenhuoneen seinään maalattua vuoristo siluetti, tekee koko huoneesta lapselle seikkailun. Seiniä myöten.
10. Peili. Ahtaaseen tilaan tulee paljon avaruutta, kun seinälle iskee kunnon kokoisen peilin. Peili myöskin tuo kohdalleen valoa heijastaessaan sitä.


Tässä mielestäni helpoimmat 10 asiaa millä kodin ilmettä saa muovattua edullisesti. Muistutan kuitenkin, jos rahaa ei ole "liikaa" kannattaa silti panostaa laatuun. Ei ole kiva ostaa halpaa tyynynpäällistä kolmea kertaa uusiksi, kun edelliset on revenneet tai nukkaantuneet. Kannatan myös kysymään kumppanilta mielipidettä ennen, kuin maalaat koko makuuhuoneen mustaksi. Mikäli asut jonkun kanssa samassa asunnossa, se on teidän molempien koti ja sen on molemmista tunnuttava kodille.
Seuraavaksi kaksi radikaalimpaa vinkkiä, jos et ole tyytyväinen kotiisi.1. Muuta. Jos asunto tuo jokapäiväistä päänvaivaa sinulle ja perheellesi, miettikää muuttamisen kannattavuutta. Elämässä on tapahtumia, jotka tekevät asunnosta vaikean elää. Sinun ei kuulu itkeä itseäsi uneen, kun kurasaappaat sotkevat joka syksy keittiösi. Kuraeteisen tarve ilmestyy, kun perheeseen tulee lapsia tai koira...


2. Palkkaa ammattilainen avuksi. Vaikka olisit kaikki-heti-mulle-nyt ihminen, remontoiminen kuuluu niille jotka sen osaa. Avoimia tilaratkaisuita on nyt netti ja sisustuslehdet pullollaan. Keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen yhdistäminen saattaa kuulostaa valtavalle projektille, voi se kuitenki saada sinut asumaan 20 seuraavaa vuotta samassa asunnossa. Jos vanhaan asuntoon kaipaa isoja muutoksia kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen ja kysyä neuvoa.
Lopuksi. Muista pitää persoonastasi kiinni ja anna sen näkyä kodissasi. Muoti villityksiä tulee ja menee. Mukavaa viikonloppua!KUVAT

Omia/ ANRIMA

2 kommenttia:

  1. Näin juuri, sisustamiseen ei todellakaan tarvitse upottaa rahaa. Itse tekemällä saa paljon, ja käytettynä löytää täysin käyttökelpoista tavaraa :) kurkkaa meidän kierrätyskotiin romuaarteeni.blogspot.fi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin totta! Pienillä asioilla saa jo muovattua tilaa paljon. Käyn katselemassa blogiasi :)

      Poista