30. lokakuuta 2017

Onko työtön ihminen laiskempi, kuin työssäkäyvä?
Tämä on ensimmäinen teksti, jota kirjoittaessa on pieni kynnys. Olen itse tällä hetkellä työttömänä. Olen muuttanut uuteen kaupunkiin ja työhakemuksista huolimatta vielä ei ole napannut. Kerronkin tässä tekstissä omakohtaisista kokemuksistani ja fiiliksistäni työnhakijana. Teksti ei ole asiantuntijan kirjoittama, vaan omiin kokemuksiin perustuva. Aluksi minusta

Olen hyvin arvosanoin valmistunut Tilasuunnittelu Artesaaniksi ammattikoulusta, valmistuin keväällä 2016.  Koulun kautta minulla oli harjoittelujaksoja, jolloin oikeasti pääsin tekemään alan töitä. Olen myös suunnitellut ja toteuttanut messuosastoja. Minulla on myös koulun ulkopuolelta  työkokemusta, olen tehnyt myynti- ja asiakaspalvelutyötä. Tein myös hetken promootio työtä edellisessä asuinkaupungissani. Yksi monista syistä Lahdesta pois muuttamiseen oli huono työtilanne. Olimme muuttaneet Lahteen kouluni takia. ---------------------------


Työhakemuksien järjettömät vaatimukset, mutta tyhjät vastaukset '' Työnantaja etsii -nuorta ja reipasta työntekijää, hyvällä koulutuksella ja oltava vähintään viiden vuoden työkokemus alalta.''


Monella nuorella ei ole paljoa kokemusta työelämästä. Kaiken lisäksi samalla yrität kouluttautua alalle, jossa voisit työllistyä. Silti työnantaja painottaa kokemuksen oleva hyvin tärkeä kriteeri palkkaamisen suhteen. Työaikojen suhteen täytyisi olla joustava ja pitäisi olla milloin tahansa tavoitettavissa. Mutta entä jos käyt myös koulua samalla? Eivät luennot ja tentit mene sinun aikataulujesi mukaan.

Omat päiväni ovat vapaita ja olen milloin tahansa tavoitettavissa. Olen sosiaalinen ja reipas työntekijä. Silti saan s-postiini vastauksen '' Olit hyvä vaihtoehto, kiitos ei. Älä vastaa tähän automaattiseen viestiin.'' Mikä siis mättää?

Olen ollut elämäni aikana vain muutamissa haastattelussa kasvotusten. Tottapuhuen useasti on jäänyt huono kuva työnantajasta (hieman alempana omia työhaastattelu kokemuksiani).

Yhtä paikkaa hakiessani täältä Tampereelta minua kehuttiin ja kerrottiin kuinka minulla on hyvät mahdollisuudet. Minusta kuulemma kerrotaan hyvää yrittäjälle, kun haastattelija käy asioita läpi itse yrittäjän kanssa.  Noh, sieltähän pamahti monen viikon viiveellä vastaus ''kiitos ei.'' Olisi mukava saada haastettelusta rehellistä palautetta eikä vain kehuja ja hehkutusta. Jotta voisin itse kehittyä haastatteluiden suhteen, olisi mukava kuulla edes asia millä paikan saaja on erottunut edukseen. Olin tässä tapauksessa myös itse aktiivinen ja soittelin perään kun mitään ei kuulunut. 


Mistä tietää heikkoutensa, jos niistä ei kerrota kysyessä?  


Toinen asia mikä on hakijan kannalta vaikeaa, on todella pitkät ja venyvät päätökset. Voi mennä montakin kuukautta ennen kuin valintoja tehdään. Lisäksi TE-toimistosta tulleissa työpaikkaehdotuksissa on hirveän lyhyet ilmoitusajat. Sinun täytyy tiettyyn päivämäärään mennessä ilmoittaa kuinka kyseisen työpaikan kanssa kävi. Tottakai ymmärrän miksi päätöksiä kysellään, mutta se annettu aika ei vain vastaa todellisuutta ollenkaan. Tästä syntyi  keskustelua erään naisen kanssa noin viikko sitten. Itselleni ei onneksi tule ehdotuksia, koska olen aktiivisesti laittanut hakemuksia paikkoihin, johon minulla periaatteessa olisi mahdollisuus päästä.


Huonot kokemukset työhaastatteluista


Toivoisin tämän listan olevan olematon, mutta minun tapauksessani se ei ole. Nämä haastattelut ovat tapahtuneet minulle itselleni oikeasti. Meinasin ensin kirjoittaa useamman esimerkin, mutta ajattelin postauksesta tulevan liian pitkä. Tässä siis kaksi huonoimmista.


Esimerkki 1

Hain asiakaspalvelutehtäviin kuntosalin kassalle. Ilmoituksessa kävi ilmi työnkuva ja tuntimäärät. Innoissani laitoin hakemusta pöytään, koska juuri tälläisestä minulla on kokemusta. Ei mennyt kauaakaan, kun puhelin soi ja minut kutsuttiin haastatteluun. Haastattelu sujui oikein mukavasti ja rennosti, kunnes alettin puhumaan  tarkemmin työnkuvasta...

Tässä vaiheessa minulta kysyttiin mitä oletan työn pitävän sisällään. Kerroin että samoja asioita, kuten ilmoituksessa luki. Asiakaspalvelua, salikorttien päivittämistä jne. Noh, sitten tuli isku vasten kasvoja '' Ei nyt aivan. Meillä on tuolla kiva toimisto ja sieltä soittelet asiakkaille. Saat valmiin lapun josta luet myyntipuheen ja myyt salijäsenyyksiä.'' 

Tuli hyvinkin huijattu olo. Olisin olettanut ilmoituksessa lukevan markkinointi, puhelinmyyjä tai muuta tätä työpaikkaa vastaavaa. Näin ei kuitenkaan ollut. Keskustelu kuitenkin siirtyi palkkaan ja kuulin sen olevan vain provikkana. Eli suomennettuna uusista salijäsenyyksistä saa tietyn verran rahaa ja uusia jäseniä pitäisi hankkia kuukaudessa n.45, jotta palkka olisi keskiverto tasolla. Esimerkki 2: 

Tämä on rehellisesti huonoin haastattelu missä olen koskaan ollut. Kotiin palattuani en tiennyt pitäisikö olla pettynyt vai nauraa. 

Hain avustajaksi täysin toisen alan työtehtäviin, joihin minulla ei ole mitään koulutusta, vain omaa perehtymistä ja mielenkiintoa. Sain kutsun haastatteluun ja saavuin paikalle muutaman minuutin etuajassa. 

Kun haastattelu alkoi, luultiin minun hakevan täysin eri työtehtäviin ja minusta tai hakemukseni sisällöstä ei tiedetty mitään. Tuntui ettei siellä oltu valmistauduttu haastatteluuni ollenkaan. Haastattelun edetessä sain päin naamaa vähättelyä ja aliarviointia. Ymmärrän että työhaastatteluissa kysytään outojakin kysymyksiä ja katsotaan kuinka hakia reagoi, mutta tämä oli jotain aivan muuta. Alle vartin jälkeen sanoinkin että eiköhän tämä haastattelu ollut tässä. 


---------------------------


Tiedän että minulle on sattunut huono tuuri, mutta tiedän myös etten ole ainoa. Tästä johtuen en yhtään ihmettele, jos joku ei halua hakea töihin. Sinua voidaan ''huijata'' ilmoituksessa ja sinua voidaan kyseenalaistaa paljon.Tässsä vaiheessa päästään itse otsikkoon. Onko työtön ihminen laiskempi, kuin työssäkäyvä?


Olisi helpompi olla, jos tietäisi vain löhöävänsä sohvalla. Olisi helpompi jäädä kotiin ja olla tekemättä mitään. Olisi helpompi sanoa olen työtön, koska haluaisin olla työtön.Mutta näin ei ole.

Haluaisin olla työelämässä, mutta en ole saanut siihen mahdollisuutta yrittämisestä huolimatta. Haluan olla tulevassa työssäni hyvä, haluan kehittyä ja haluan saada palkan tililleni tietäen, että olen tehnyt sen eteen jotain. Haluan onnistua työpäiväni aikana. Rehellisesti tunnen riittämättömyyttä ja paineen harteillani, kun minulta kysytään mitä töitä teen. Koskaan ei tekisi mieli vastata.


Tosiasiassa töihin pääseminen on monen sattuman ja hyvän pohjan summa. Tottakai sinulla on paremmat mahdollisuudet, kun kokemusta ja ammattitaitoa löytyy. Silti työttömyys ei ole aina itsestä täysin kiinni. Tietenkään aina riittämätön kokemus tai muu ei ole rajoittavana tekijänä, vaan esimerkiksi sairaudet. Painotan vielä, että tämä teksti omien kokemuksieni ja tilanteeni kautta kirjoitettu.  Minulla on tällä hetkellä kaksi hakemusta vetämässä, joiden lopputulos on täysin auki.  Tiedän että voisin hakea vielä enemmän. Etsin kuitenkin pitkäaikaista työtä ja silloin en laita hakemusta 4h/vk ilmoituksiin. Rehellisesti oma alanikaan ei ole kovin työllistävä, ellei omaa yritystä ole. Tästäkin olin kiinnostunut ja koulun yrittäjyyskurssilla opettaja sanoi "Ei yrittäminen kannata." En siis saanut kurssista juuri mitään irti. 

Olen 20-vuotias ja työelämää minulla on pitkälti edessäpäin. Silti tämänhetkinen tilanne on itselleni aika masentava. Toivottavasti tämä teksti aiheuttaa jotain mielipiteitä tai tuntemuksia. Kokemuksia ja fiiliksiä olisi mukava kuulla. 

Hyvää onnea kaikille työnhakijoille.  
Aina töiden löytyminen ei ole helppo. 
Reipasta alkanutta viikkoa! 

Kuvat: Erik Siekkinen

4 kommenttia:

 1. Täytyy vielä lisätä, että työttömyys ei ole omaa syytäsi. Suomessa on 500 000 työtöntä ja n. 30 000 avointa työpaikkaa. Mahdoton yhtälö. Silti työttömiä syyllistetään, että eivät muka yritä tarpeeksi päästä töihin ja sinäkin kannat siitä osasi. Lisäksi kaikilla ei ole samat mahdollisuudet työmarkkinoilla vaikka olisi kokemus ja työpaikat menevät myös suhteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. On aivan totta ettei töitä vaan riitä kaikille. Hämmentävintä kuitenkin on se, että netissä pyörii sama avoin paikka kokoajan. En usko että kukaan pätevä ei olisi laittanut hakemusta. Luulen että uudelta työntekijältä odotetaan täydellisyyttä. Kokemusta täytyy olla, koulutuksen täytyy olla tiptop ja täytyy mukautua täysin työnantajan tunteihin.

   Surullisinta on että työnhakija ei saa töitä ja työnantaja ei saa työntekijää.

   Poista
 2. Eilen tuli puhetta ihmisten ammattitaidosta, ylipäätään järkevästä ymmärryksestä omaan työnkuvaansa kohtaan. Esimerkki: Usein ajattelemme kirurgien olevan täydellisiä työssään, jos virheitä sattuu onko syyttävä sormi heti leikanneessa lääkärissä vai kenties muissa seikoissa? Entä eikö ole niin, että usein rakennusalan ammattilaisten työnlaatu kyseenalaistetaan hyvin usein, ennen kuin he ovat edes työtään aloittaneet? Ajattelemme siis jo valmiiksi että tietyn alan ihmiset ovat joko taitavia tai ei, tasan sen "tittelin" takia, ei niinkään muiden seikkojen. Minkälaisia ajatuksia TE-toimiston virkailijat ja työpaikkoihin palkkaavat henkilöt herättää? :D

  Yhtä lailla kun toivon maailmanrauhaa, haluaisin että jokainen olisi ammattitaitoinen, avarakatseinen ja motivoitunut työssään. Valitettavasti nämä kaksi edellä mainittuja on täysin absurdeja haaveita, joten kylmä fakta on että uraa hakiessa/sen aikana törmää nätisti sanottuna idiootteihin. Sellaisiin joista väkisin miettii "Miten helvetissä tämä ihminen tekee tätä työtä ja päättä näistä asioista."

  Olen jo sen verran vanha(:DD), että voin (lämmöllä tai ilman) muistella omia "ensi askelia" pidempään ja itselleni merkitykselliseen työsuhteeseen. Koen, (kuten tekstissäsi toit ilmi) että nuoren on erittäin haastavaa löytää tänä päivänä järkevää duunia JA siitä nimenomaan syytetään niitä (nuoria) hakijoita, kun ne syyt voivat olla aivan muissa jutuissa (esimerkkisi ym.)

  Olisi paljon vielä sanottavaa, mut harjoittelen asiassa pysymistä, asiat kun tuppaa rönsyilemään mun mielessä :D Mut muutama huomio vielä: 1. Erinomainen teksti, ihan 6/5 2. Parhaat duunit oon löytänyt aina ajattelemalla "laatikon ulkopuolelta." Tarvitseeko niitä töitä hakea aina sen "virallisen kaavan" mukaan, miksei tekisi toisin? 3. Liittyen kohtaan (2), oot todella rohkea, motivoitunut ja kaikinpuolin täydellinen ihminen ja työntekijä. Muista tää vaikka saisit mitä perseilyä vastaan. 4. Ootko jakanut tätä tekstiä esim. fb:n eri somerekry-ryhmiin? Useimmissa just keskustellaan asioista, joita tekstissäsi kirjoitit.
  T. Yks anonyymi muija Lahest.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kattavasta kommentista! On totta että hastattelijoilla on täysin oma näkemys tulevasta työntekijästä. Siitä syystä varmaan ollaan tylympiä niille, jotka eivät kolahda omaan mieltymykseen. En ole jakanut rekrytointi ryhmissä. Yllättävän paljon teksti sai jo näin näkyvyyttä. :)

   Poista