28. marraskuuta 2017

Joulu - Aikaa läheisille vai pakonomaista järjestämistä?

Hei kaikille ja mukavaa tiistaita. Joulukuu lähestyy ja ihan pian saa avata joulukalenterin ensimmäisen luukun. Pienenä joulukuu oli ihan vuoden kohokohta, koska joka päivä sai luvallisesti suklaata. Meillä oli joskus myös käytössä kalenteri, johon itse koottiin (huom. äiti kokosi) kaikkea pientä minulle. Kalenterista saattoi tulla kyniä, suklaata tai muuta pientä. 

Vaikka nykyään pidänkin joulusta aiempia vuosia enemmän, harmittaa silti tuo stereotyyppinen ''koko perheen juhla.'' Joulusta on tehty juhla, jolloin nähdään omia perheitä, syödään yhdessä ja annetaan pieniä lahjoja toisillemme ja se on ihanaa. Mutta miksei perheen keskeistä aikaa arvosteta yhtä paljon ympäri vuoden? Joillekin joulu on sitä että veri alkaa kiehumaan, kun tädin serkun kaima ei laitakaan joulukorttia tänä vuonna, tai sytytetään sillat tulille kun yksi perheenjäsenistä ei pääsekään jouluna kylään. On ihan ok viettää joulua ja nauttia joulunajasta, mutta voitaisiinko koittaa järjestää aikaa läheisille muulloinkin? 


Tottakai jokainen viettää joulun kuinka itse haluaa, mutta kaikki eivät pidä samanlaisesta joulusta. Mikään joulun vietto tapa ei ole väärin. Vaikka olenkin aika kaikkiruokainen, ei jouluruoat uppoa minuun sitten yhtään. Meillä onkin kotona vanhempieni luona ollut paljon muutakin joulupöydässä, kuin perinteiset laatikot. Ihan lemppareita ovat olleet couscous-salaatti, erilaiset leivät ja juustot (viiniä unohtamatta). 
Huomatkaa taas, että teksti on minun kirjoittamani ja nämä ovat minun mielipiteitäni. En yleistä muiden ajattelevan samoin ja uskon monien rakastavan perinteistä joulua.

Tuntuu että  joulu on joilleki pakonomainen juttu. Otetaan kauhea stressi -Vapaiden saaminen töistä, pakko saada vapaata, koska nyt on joulu. Sitten kun vapaapäivä on saatu alkaa stressaminen ruoasta -Riittääkö kinkku kaikille? Tarvitseeko laatikoita olla koko loppukuulle? Samoin ohjelmasta - Missä välissä saunotaan, entä koska syödään? Sitten on ne ihmiset jotka huolettomasti viettävät koko joulun ja illan lopuksi lösähtävät perheen kanssa sohvalle konvehtirasia sylissään.

Meillä perinteisiin on kuulunut saunominen, illallinen ja lahjojen jakaminen. Joillain mukaan kuuluu joulukirkko ja useilla sukulaisilla kyläily.  Minulle ajanvietto perheen kanssa ei katso päivää ja tänä vuonna omat- ja mieheni vanhemmat tulevat joulun jälkeen viettämään aikaa meille. Illallistetaan meillä ja hölötetään pöydän ääressä joulusomistuksen ympäröimänä, sitä minulle on joulu. 


Mitä joulunaika on minulle?

-Perheen kanssa olemista

- kiireettömyyttä

-aikaa ilman stressiä

-ihan vain oleilua ja syömistä


Yliviivasin joulun, koska haluaisin perheen kanssa vietetyn ajan olevan useammin tälläistä. En halua painottaa perheen kanssa olemista vain joulunaikaan. Joulu on yksi päivä vuodesta muiden joukossa, mutta silloin on perinteitä ja oletetaan ihmisten näkevän toisiaan.  Minun lempijuttu joulussa on somistaminen, voi jestas miten odotankaan kuusenlaittoa ja muita koristuksia.


Postauksen ei ole tarkoitus provosoida ja varmasti moni perhe viettää aikaa yhdessä muulloinkin kuin vain jouluna. Tämä onkin lähinnä ajatuksia stereotyyppisestä joulusta ja perheen näkemisestä. Ei tarvitse ottaa liian henkilökohtaisesti. 

Mielipiteitä ja omia jouluperinteitä voi laittaa kommettiboksiin. Kiitos lukemisesta!


SEURAA MYÖS 

Instagram- riikkamiettinen
Snapchat- riikkamiettinen


4 kommenttia:

 1. Joulun ei tosiaan pitäisi olla mikään kova stressipesäke. oli tosi hyvin sanottu että aikaa perheen ja läheisten kanssa pitäisi viettää yhtälailla jouluna kuin muulloinkin, itselle joulu on tärkeä uskonnollisena juhlana mutta en stressaa siitä että pääsenkö tiettynä päivänä perheeni kanssa syömään tiettyjä ruokia ja availemaan ne paketit. ja sittenkun vihdoin pääsee sen saman pöydän ääreen niin ei jämähdetä niihin samoihin asioihin mitä tehtiin viime jouluna ja sitä edellisenä jne. Seitan kinkku pöytään ja kaikkea uutta päin :D mutta tosiaan jokaisellehan se on henkilökohtainen asia miten joulua viettää jos viettää:)
  Hyvän näkösii tähtitorttuja :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Itsekin kauhistelen joidenkin järkyttävää joulustressiä. Kamala ajatus että päivä jolloin vietetään perheen kanssa aikaa, kuluu stressaamiseem ja "panikointiin". Mukavaa joulunodotusta sulle jo hyvissä ajoin. Viettäkää rento joulu :)

   Poista
 2. Katoin sun ig storyn ja yks tosi paljon itteeni inspiroiva ig tili on @tinyhousemovement, sieltä saa kivasti ideoita pienten tilojen sisustuksee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Mäpäs menen katsomaan kuvia.

   Poista