21. marraskuuta 2018

Ostelenko turhaa sisustustavaraa?


Moikka! 
Kyselin jonkin aikaa sitten instagramissa millaisia postauksia olisi kiva nähdä täällä blogin puolella. Sain muutamia vastauksia stoori osioon ja eniten toivottiin vaatepostauksia, ajatuksia sisustamiseen liittyen, sekä pohdintoja muutenkin. Kirjoittelin pohdintoja enemmän sillloin, kun aloitin blogin pitämisen. Pohdintoihin on vain vaikeampi saada vastakaikua ja kommentteja. Haluaisin keskustella blogissa monista aiheista, mutta pohdinnat ottavat harvoin tuulta alleen. Olen itsekseni aikamoinen pohdiskelija ja koitan palauttaa sitä blogiinkin. Aloitetaan aiheella, jota olen paljon miettinyt. Luvassa pitkä ja pohdiskeleva teksti.


Teenkö sisustushankintoja järjellä, vai ostelenko liikaa turhaa tavaraa?

Tätä kysymystä olen joutunut tänä vuonna miettimään paljon. Vuoden alussa koittaneen eron takia, muutto oli edessä. Muuttaessani pienempään asuntoon, jouduin karsimaan tavaroitani ja hankkimaan mm. uuden ruokapöydän. Tottakai joitain kalusteita oli helppo jättää vanhaan asuntoon, kun toinen osapuoli jäi siihen asumaan. Luovuin leveästä sängystäni, pitkästä tv-tasosta, isosta olohuoneenmatosta ja monista piememmistä jutuista. Mutta mitä oikeasti tarkoittaa järjellä sisustaminen? Vähäisiä hankintoja? Tarpeen mukaan? 

Kotona minulla ei ole liikaa tavaraa esillä ja kalusteita minulla ei ole kovinkaan paljoa. Ostin nykyisen sänkyni asunnon edelliseltä asukkaalta ja hän jätti sen minulle muuttaessaan. Sohvapöytäni on hankittu tori.fistä ja lipasto on kuin perintö. En siis suoraan sanottuna osta kotiini helposti aivan uusia kalusteita, tai ihan vaan vaihtelun vuoksi. Oikeastaan tähän asuntoon muuttaessani ajattelin, etten edes koita tehdä tästä erityisen kodikasta, koska en yhtään tiennyt mitä tulevaisuus tuo tullessaan. En edes tiennyt missä asuisin vuodenpäästä. Silloin oli paljon muuta mietittävää ja koti ei ollut prio 1. Pää alkoi kuitenkin hajoamaan keväällä niinsanottuun kodittomuuden tunteeseen. Tottakai olin onnellinen että minulla on asunto josta maksan vuokraa, mutta silloin asunto ei vielä tuntunut kodikkaalle. Muovasin asunnosta siis enemmän minun näköiseni. Hankin aiemmin mainitun sohvapöydän ja vanhan laitoin parvekkeelle käyttöön. Ostin myös uusia tekstiilejä. Koti on minulle tärkeä paikka ja haluan viihtyä siellä. Vaikka tällä hetkellä olenkin hieman hukassa asumisen kanssa, välillä vietän paljon aikaa toisessa kaupungissa ja työt ovat siellä täällä. Onnekseni tästä tullut paikka johon on kiva palata. 

Kalusteita olen aiemminkin ostanut käytettynä ja nyt minulla on käytössäni ensimmäinen uusi sohva. Aiemmat sohvat on olleet käytettynä ostettuja ja ne ovat jatkaneet matkaansa uusiin koteihin minulta lähtiessään. Olen myös oppinut olemaan ostamatta tuotteita ihan vain siksi, että kyljessä on alennuslappu. Ensimmäisessä omassa kodissa tätä tuli alkuun harrastettua. Siitä oppi kuitenkin pian pois. Tykkään uusista sisustusilmiöistä ja rehellisesti saan siitä hyvän fiiliksen, kun olen ostanut jotain omasta mielestäni kaunista. Silti ostan nykyään tavaroita harkiten kotiini. Ajattelen nykyään enemmän tarvitsenko tavaraa oikeasti ja missä kaikessa sitä voi käyttää.  Oikeastaan aika hauska juttu kalusteisiin liittyen, että olin ostanut jo divaanisohvan, ennen kuin olin muuttanut ensimmäiseen omaan kotiini. Keräilin muutenkin kaikkea valmiiksi ennen ensimmäistä muuttoani. Ruokailuryhmä tuli kesämökiltä ja sitä olin himoinnut itselleni kauan. Kyseessä on siis pyöreä pöytä ja vanhat pinnatuolit. Tähän asuntoon pöytä ei kuitenkaan mahtunut ja nyt se viettää aikaa varastossa.  Pinnatuoleista päästäänkin tähän omaan ''ongelmakohtaani'', jonka takia minun on vaikea vastata ostanko sisustusjuttuja turhaan.

Työ. Tuo pääperkele tässä asiassa. Koska olen yrittäjä ja työni on suurimmaksi osaksi asuntostailausta, olen hankkinut paljon sisustustavaroita ja kalusteita kohteita varten. Tottakai itseltäni on jäänyt työkäyttöön mm. tekstiilejä ja astioita.  Tälläkin hetkellä omistamiani kalusteita on työmaalla, eli kalustuskohteissa. Aiemmin mainitsemani pinnatuolit päätyivät yhteen kohteeseen, koska juuri silloin minulla ei ollut antaa muita tuoleja vuokralle. Olen koittanut hyödyntää käytettyjä kalusteita tälläkin puolella ja esim kaksi sohvaa on käytettynä ostettuja. Silti monet asiat tulee ostettua uutena. Nyt kun yrityksemme on ollut tämän vuoden toiminnassa, on omatkin ajatukseni muovautuneet ostelemisen kannalta. Nykyään mietin työjutuissakin, että kannattaako tuotteen osto oikeasti, vai onko se tarpeeton ja päätyykö se vain varastoon? Yleensä ostamme sisustustavaroita ja tekstiilejä tiettyä kohdetta ajatellen. Emme siis ole ostaneet järkyttävän kokoista varastoa etukäteen, vaan tarpeen vaatiessa ostamme tavaraa lisää ja päivitämme varastoamme. Eli mikä on lopputulos?

Väittäisin nykyään ostavani kalusteita ja kodintekstiilejä järkevästi. Kannatan kalusteiden hankkimista käytettynä, tai tekemään pitkäaikaisia valintoja. Ei valintoja, jotka vaihtelevat kuukauden välein. Vaikka omistankin varmasti enemmän ''sisustusrojuja'', kuin moni yksiössä asuva, koen määrän olevan okei työkuvioihin liitettynä. Kotona kaapeissani ei siis notku tavaraa varsinaisesti tyhjän panttina. Tottakai stailausvarastosta löytyy juttuja, jotka eivät ole käytössä/kohteissa koko aikaa, mutta vapaana ja olemassa olevien juttujen tilalle ei hankita uutta turhaan. 

Hankin silmääni miellyttävia sisustusjuttuja ja pidän siitä, että kotona on minun näköistäni. Ostan siis kyllä uusia tuotteita, mutta en sekunnin mielijohteesta. Jos ostan jotain, olen ajatellut asian hankkimista jo aiemmin. Hyvillä mielin ostan siis kaupoista tuotteita, mutta  harkitsen nykyään tarkkaan. Tämä teksi on täysin omia ajatuksiani ja pohdintaa millaisia hankintoja itse teen. Uusista hankinnoista puheenollen. Odottelen uuden kamerani tupsahtavan postista. Kerroin aiemmin että vanha kamerani alkaa hajoamaan ja käsitarkennus sanoi jo itsensä irti. Teen kamerasta varmasti erikseen postauksen. kunhan olen hetken kerennyt kuvaamaan sillä. Siten saan kerrottua aidosti tyytyväisyydestäni ja mielipiteistäni. Siitä siis myöhemmin lisää.

Millasia hankintoja sinä teet kotiisi?LÖYDÄT MINUT MYÖS

Instagram - riikkamiettinen

14 kommenttia:

 1. Yritän itse vältää liika koriste-esineitä laittamasta esille! Ennen oli kaikkea liika nyt on ihan muutama. Tykkään kaikki valkoista ja yksinkertaisesta nykyjään... no melkein yksinkertaisesta ...😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pieni tavaroiden karsiminen tekee hyvää :) Sillä saa myös hyvin karsittua ostoksia, jos on pelkistetty tyyli.

   Poista
 2. Hyvä postaus!

  Mä olin ennen oikea tavarahiiri. Rakastin kaikkea krääsää ja hyllyt notkui tavarasta, sitten 1,5v sitten hullaannuin yks kaks moderniin tyyliin ja tämän myötä se kaikki tavaran määrä alkoi ahdistamaan. Yritän tehdä järkeviä, aikaa kestäviä ratkaisuja hankinnoissani mutta vielä olisi parantamisen varaa. Mitä arvokkaampi tuote, sen enemmän sitä harkitsee sen olen huomannut. Helpommin sortuu ostamaan vähemmällä harkinnalla esimerkiksi kirpparilta lasitavaraa.

  En tykkää myöskään väliaikaisesta sisustuksesta, joten meillä näyttää aika tyhjälle joissakin nurkissa ja huoneissa. Hyvää kannattaa odottaa <3 Leppoisaa iltaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kommentista! Tavaraa alkaa kyllä aivan liian helposti kertymään, jos sille antaa mahdollisuuden. Itsekin kirppareita ravanneena, sieltä olisi helppo ostaa kaikkea edullisesti. Itselläni on astioita aivan liikaa yhenhenkilön talouteen nähden. Silti jossain liikkeessä saattaa tulla mieleen "olisipa kivat teemukit". Onneksi ovat jääneet kauppaan ainakin toistaiseksi :D

   Poista
 3. Me miehen kanssa molemmat tykätään vähän simppelimmästä tyylistä eli koriste-esineitä ei juurikaan ole, ne mitkä löytyy on tarkoin harkittuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan kuulostaa juuri hyvälle. Välttyy ainakin turhan ostamiselta sisustamisen suhteen ja koti on oikein mieleinen. :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus. Mä oon hommannut melkein kaiken kirpputoreilta ja secons hand -storeista, mutta olen kyllä perso ihanille aarteille. Ne tekevät kodista kodin tuntuisen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparit on kyllä super käteviä. Saa itselle jotain uutta, vaikka toiselle se onkin jo ''vanhaa'' :)

   Poista
 5. Teen itse tai ostan kirpparilta. En osta mitään uutta, ei tarvitse.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus, on aina mukava lukea kun ihmiset tarkastelevat omaa tyyliään ja toisaalta siihen liittyen myös ostokäyttäytymistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ja pahoittelut että vastauksessa kesti. Jotenkin hukkasin postauksen ilmoitukset.

   On kyllä kiva lukea muidenkin fiiliksiä ostelusta ja millä mielellä ostaa uusia tavaroita. Isommat hankinnat ovat itselläni pitkäaikaisia, eikä ostoksia tule tehtyä vain siksi että nyt huvittaa ostaa jotain :)

   Poista
 7. Olipas mielenkiintoinen postaus. Työsi puolesta varmaan joudut pähkäilemään näitä asioita. Itse pidän yksinkertaisesta tyylistä. Olemme sisustamisen suhteen todella harkitsevaisia ja satsaan ajattomiin ratkaisuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten yllä olevalle, pahoittelut että vastaus on venähtänyt.

   Ajattomat ratkaisut ovat hyviä ja yksinkertaisuus on kaunista. Työn takia tulee kyllä mietittyä asiaa paljonkin.

   Poista