10. helmikuuta 2019

Toivepostaus: Huomioita ja kokemuksia tuoreena yrittäjänäMoikka!
Sain yllättävän paljon palautetta, kun kirjoitin postauksen oman yrittäjyyteni ensimmäisestä vuodesta. Aihe tuntuu olevan juuri nyt pinnalla ja kuten minullekin sanottiin, yrittäjyydestä on moni kiinnostunut. Koska en voi kirjoittaa tekstiä monen vuoden kokemuksella, tiedolla ja taidolla, kirjoittelen nyt omista kokemuksistani viime vuoden ajalta. Miten päädyin yrittäjäksi? Mitkä asiat ovat jääneet hyvin mieleen ja mitä vastoinkäymisiä on ollut. Olen toisena yrittäjänä asuntostailaus- ja tilasuunnittelupalveluita tarjoavassa yrityksessä. Yrityksemme on Dekoraaduo Ay ja toimimme Lahdessa, Tampereella, Helsingissä ja tarpeen vaatiessa muuallakin. 

Pidän siitä että narut ovat minun käsissäni ja oikeastaan saan tietyllä tapaa mielenrauhan kun tiedän missä mennään ja kenellä on vastuu mistäkin asiasta. Ammattikoulussa ollessani aloin jo suunnitella yrittäjyyttä ja haaveilin olevani yrittäjä, kun täytän 18-vuotta. Niin ei kuitenkaan käynyt ja muistaakseni yrittäjyys olisi silloin leikannut opintotuet, tai siinä uskossa olin ainakin sillloin. Nykyäänhän yrityksen tulot ja toiminta otetaan huomioon opintotuen määrässä, eikä pelkkä yrittäjänä toimiminen sulje sitä pois. Joka tapauksessa olin jo tälle alalle hakiessani todennut, että yrittäjyys on avainratkaisu alalla työllistymiseen. En siis haaveillut olevani suunnittelija muiden joukossa isossa lasiseinäisessä toimistossa. Eikä siinäkään mitään vikaa ole, mutta se ei ollut minun kutsumukseni. 

Vuoden 2017 lopussa minulle tarjoutui mahdollisuus työllistää itseäni yrittäjänä. Pyysin ystävääni mukaan yrityksen perustamiseen, koska luotin häneen täysin. Tähän väliin joku voisi sanoa ettei ystävyyttä ja töitä pidä yhdistää, mutta meillä se toimi. Nykyään Olemme ystäviä, sekä yhtiökumppaneita. Yhtiömuotomme velvoittaa tekemään perustamisilmoituksen paperisena, joten sen käsittelyssä voi hetki vierähtää. Meidän papereillamme meni noin kuukausi ja kun soittelimme perään, vastaus oli että meille lähetetty kirje on hukkunut postiin, koska sen olisi pitänyt jo saapua meille. Yrityksemme alkuperäisistä nimi ehdotuksista (kolme kpl) ei kelvannut mikään ja jouduimme kehittämään nopeasti uuden. Ehdotuksistamme kaikki olivat vapaana, jostain syystä niitä ei kelpuutettu. Ota tämä siis huomioon yritystä perustaessa. Mikään paperi ei ole mennyt läpi, ennen kuin siitä on todiste ja nimen kanssa voi olla muutakin esteitä kuin saatavuus. Dekoraaduo nimi päätyi meille kirjoitusvirheen kautta. Nimi keksittiin aiempaa kirjoitusvirhettä hyväksi käyttäen. Yhtiösopimuksen kanssa kannattaa myös olla tarkka, koska se turvaa sinun selustasi mikäli yhtiökumppanin kanssa tulee kitkaa. Kannattaa sopia jokainen kohta harkitusti ja muotoilla se hyvin. Meillä meni siis hetki pidempään ennen kuin pääsimme laskuttamaan. Yrityksen tietoja oli rekisterihallinnolla väärin, vaikka olimme jo saaneet y-tunnuksen. 

Meillä oli heti alku vuodesta kiinteistönvälitystoimistolla tarjous sisällä ja saimme eri välittäjiltä kevytstailauskeikkoja. Kävimme siis stailaamassa asutun kohteen kuvauksen ajaksi. Tapasimme paljon uusia ihmisiä. Meiltä jopa kyseltiin haluammeko syödä asujien kanssa tai juommeko kahvit ennen töitä. Monet ihmiset ovat jääneet todella hyvin mieleen ihanien tarinoidensa ja suklaakonvehtien ansiosta. Välillä oli kiva kuunnella kuinka joku oli kyseiseen asuntoon päätynyt ja kuinka virta kuljettaa kuitenkin pois siitä. Välittäjien ja myyjien ansioista meillä on ollut erilaisia kohteita, eikä yksikään ole samanlainen. Asuntojen kokonaisvaltaiset kalustukset tulivat mukaan kuvioihin ja muuton kaltaisia suorituksia on tullut tehtyä useita. Hassua ajatella että omia kalusteita on nytkin useammassa osoitteessa edesauttamassa myyntiä. Asuntokuvauskin tulee kokoajan enemmän mukaan kuvioihin. Paljon on siis edessä. Seuraavaksi listasin asioita, jotka on hyvä huomioida. Jotain on tullut opittua kantapään kautta ja osan osasi ennakoida.


Starttiraha
-Kun suunnittelet yrityksen perustamista, tee hyvä liiketoiminta suunnitelma ja laskelmat. Niitä tarvitset starttirahaa hakiessasi. Muista laittaa hakemus ajoissa eteenpäin, koska sen käsittelyllä voi kestää ja se täytyy olla käsiteltynä ennen y-tunnuksen saantia. Starttirahan maksatusta täytyy myös hakea joka kuukausi takautuvasti, eli se ei automaattisesti putoa tilille.

''Papereita katoaa''
-Tätä ei voi painottaa liikaa. Yritystä perustaessa huomasimme kuinka usein papereita hukkuu tai niitä vaan ei ole lähetetty. Jouduimme monien papereiden ja päätösten perään soittelemaan ja yleinen vastaus oli '' kyllä on lähettetty teille, vissiin hukkunut matkalla''. Kerran tai kahden tämä olisi ollut ihan pätevä homma, mutta vastausta tuli kuultua liian usein. Soittele siis asioidesi perään ja muistuta itsestäsi. 

Huijauspuhelut
-Kun olet saanut y-tunnuksen näkyy tiedoissa, että olet uusi yrittäjä. Varaudu siis huijauspuheluihin. Alkuvuodesta puhelin soi tiuhaan tahtiin ja epämääräisiä puheluita tuli paljon. Soittaja saattaa kysellä yrityksesi tietoja ja hän haluaa varmistaa ne oikeiksi. Perässä saattaa siis tulla lasku vaikka et tietääksi olisi tilannut mitään. Itse osasin onneksi vastata puheluihin hyvin ja laskuilta vältyttiin. Yhden kerran jäin kuitenkin epäilemään, että vastasinko epäselvästi etten tilaa mitään. Etsin firman puhelinnumerolla ja laitoin perään sähköpostia. Naisille tiedoksi Facebookissa on ryhmä Naisyrittäjät. Sieltä voi bongata paljon vinkkejä ja sieltä itse huomasin asiaa näistä puheluista ja osasin varautua niihin.

Verotus
-Kantapään kautta oppineena, näihin kanttaa kiinnittää huomiota. Ilmoitin jonkin luvun suuremmaksi, mitä se todellisuudessa oli, enkä tajunnut asiaa muuttaa vuoden aikana. Maksoin veroja siis  hieman liikaa. Tavallaan kyseessä on ihan positiivinen ongelma, mutta olisi niille rahoille ollut muutakin käyttöä.

Kirjanpito
-Pidän itse yrityksen menoja ja tuloja aika hyvin kirjoilla. Kopioin laskut, kuitit, tiliotteet ja sopimukset ja niputan ne kirjanpitäjälle valmiiksi kuukausittain. Näin tiedän itsekin missä ollaan menossa. Kirjanpitäjästä sen verran, vaikka liikevaihto olisikin alussa pientä, kirjanpitäjä tekee työn sinun puolestasi. Silloin sinä saat keskittyä yritykseesi ja osaamiseesi. Liputan siis kirjanpitäjän hankkimiselle heti alussa. 

Suullinen sopimus ei välttämättä toimi
-Isompiin töihin pyydä aina erikseen allekirjoitus! Teemme sellaisen tarjouksen, kuin asiakas meiltä pyytää. Esimerkiksi asuntoa kalustaessamme teemme tarjouksen asiakkaan aikataulun mukaan. Eli voimme antaa hinnan kuukaudelle tai esimerkiksi kolmelle, mikäli asikas haluaa. 

-Esimerkkitapauksena olimme antaneet myyntikohteelle kahden kuukauden tarjouksen ja se hyväksyttiin. Asunto meni kuitenkin kaupaksi alta aikayksikön ja sen jälkeen meiltä vaadittiin tarjouksen vaihtamista edullisempaan hintaan. Näissä on aina sana sanaa vastaan. 


Suunnittele etukäteen
-Omalla alallani suunnittelu on kaiken a ja o. Näin vältymme turhan tavaran kuljettamiselta ja kohteessa tiedämme mikä tavara menee mihinkin. Joudumme välillä vuokraamaan isompaa kuljetuskalustoa, mutta sekin onnistuu helposti kun asian on etukäteen hoitanut.

-Seuraavan kopioin aiemmasta blogipostauksesta. ''Ei siis pidä lannistua, kun yhteistyökumppani peruu sovitun edeltävänä iltana ja aamulla pitäisi olla myyntikalustamassa asuntoa, johon ei enää olekaan kalusteita olemassa.'' Ongelmiin täytyy välillä keksiä ratkaisuja nopealla aikataululla, joten  pidä mielessä ''mitä jos'' kun teet suurempaa projektia. Yllätyksiä saattaa aina tulla.


Toivottavasti näistä huomioista olisi jollekin hyötyä. Itse ainakin järkytyin alkuvuoden puhelimen pirinää ja niitä aiemmin mainittuja huijasupuheluita. Niitä tuli todella paljon ja usea esitteli yrityksen viralliselta kuulostavalla nimellä. Huomioi myös, että noilla yrityksillä on usein aputoiminimiä, joten saatat saada samasta paikasta puheluita eri nimillä. Puhelimen pirinästä puheen ollen, ole rohkea! Soittele ihmisille ja laita sähköpostia. Kukaan ei sinua kotoa hae töihin. Sähköpostit saattavat jäädä helposti pimentoon, mutta soita tai käy esittäytymässä.

Mikäli toivepostaukset jatkossakin kiinnostavat laita ihmeessä kommenttia tai viestiä! Yheyttä voi ottaa somessa tai riikka.miettinenn@gmail.com
Itse jatkan nyt pakkailua ja asunnon siivoamista. Muutto on ensiviikolla ja kaikki täytyy saada kuntoon ennen sitä. Hyvää sunnuntaita!

-Riikka M 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti