22. marraskuuta 2019

Haaveita omasta kodista
Asuntoja ja taloja vuokrataan ja ostellaan. Sitä mukaan rakennetaan uusia ja ostetaan tontteja. Monilla on varmasti jotain asumishaaveita. Omasta lapsuudestani saakka olen toivonut, että makuuhuoneeseen johtaa pariovet ja ikkunalaudat olisivat niin syvät, että niillä voisi melkein istua. Lapsena haaveilin myös omakotitalosta varmaankin siksi että lapsuuteni sellaisessa vietin, mutta nykyään en näe sellaista haaveissani. Mieltymykset  ja tietenkin taloudellinen tilanne muuttuu elämän aikana koko ajan. 

Tällä hetkellä ympärillä tapahtuu paljon muutoksia asumisen rintamalla. Monet ovat muuttaneet ja ostaneet uusia koteja. Ne loput selailevat parhaillaan asuntoja ja käyvät asuntonäytöissä. No okei, kärjistin asiaa ehkä hieman, mutta todella monella on meneillään muutoksia asumisen suhteen. Asuntoja, uusia koteja remontoidaan hirmuista vauhtia ja instagram tuo koko ajan feediin talon rakennusta. Tuntuu jotenkin että koko aihe tulee niin paljon korvista ulos, mutta silti samalla se inspiroi selailemaan asuntoilmoituksia entistä enemmän. Ristiriitaista. Höpöttelinkin asiasta instagramini stoorissa ja muutamia vastauksia aiheeseen sainkin.  Usea taho ja kaveri on myös kysellyt omista asumisjärjestelyistäni ja se on saanut minutkin miettimään asiaa enemmän.
''Asunto oli aina asunto, eikä koskaan koti. Keittiö oli täysin remontoitu ja moderninpi kuin yhdessäkään aiemmassa asunnossa, mutta seinien sisältä puuttui tunne.''Tuntuu että nyt tuodaan esille paljon sitä kuinka paljon asunnossa on neliöitä ja huoneita. Itse olen taas sitä mieltä että neliöillä ei tee tasan yhtään mitään, jos pohjaratkaisu on huono. Viihdyn oikein hyvin omassa pienessä asunnossani, joka on kalustukseltaan avara ja huonekorkeus tuo tilantuntua lisää. Itsestä tuntuu jotenkin hassulle, kuinka monille neliöiden määrä tuntuu olevan asia numero 1. Tottakai tilaa tarvitaan enemmän esimerkiksi lapsiperheissä ja toisille työ, - ja vierashuone ovat tärkeitä asioita. Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia haaveita. 

Kuten ylempänä mainitsin en haluaisi asumaan omakotitaloon, vaikka minulla ei niitä vastaan mitään olekaan. Se ei vaan tuntuisi omalle jutulleni. Haluaisin kerrostalosta toimivan asunnon. Itselläni on tiettyjä alueita, joista toivoisin asunnon joskus löytyvän. Siihen vaikuttavat kulkuyhteydet, rauhallisuus, ulkoilumahdollisuudet ja tietysti hinta. Taloyhtiöissä ei saisi olla suunnitteilla suuria remontteja ja tärkeät asiat olisi jo huollettu. Talo saisi olla hieman vanhempi, koska haaveilen korkeammasta huonekorkeudesta, syvistä ikkunalaudoista ja mielestäni vanhemmissa taloissa on oma tunnelmansa. Pohjaratkaisun pitäisi olla fiksu. Haluaisin myös että olohuone ja keittiö ovat lähellä toisiaan, keittiön ei tarvitse olla missään nimessä avoin vaikka sekin kiva olisi. Sauna tai parveke ei olisi mitenkään pakollinen. Sisäpinnat eivät olisi niin justiinsa, niitä voisi remontoida ja muuttaisin varmaan jotain joka tapauksessa. Haluaisin asunnossa olevan myös persoonallisuutta ja tunnetta. Tiedättekö kun käytte katsomassa asuntoa tai bongaatte asuntoilmoituksen, joka säväyttää samantien? Itse en voisi kuvitellakaan muuttavani asuntoon, josta ei sisään astuessa tulisi olo että tämä se on. Kerran elämässäni olen sen tehnyt ja voin sanoa ettei aika auttanut asiaan pätkääkään. Asunto oli aina asunto, eikä koskaan koti. Keittiö oli täysin remontoitu ja moderninpi kuin yhdessäkään aiemmassa asunnossa, mutta seinien sisältä puuttui tunne.

-Riikka

6 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, ja tosiaan niin ajankohtainen. Vanhoissa kerrostaloissa on niin ihana tunnelma. Ne puiset lattiat, korkeat huoneet ja ehkäpä kakluuni nurkassa 💜 mukavaa viikonloppua sinne

  VastaaPoista
 2. Kiitos ❤️ Tuo vanhojen talojen tunnelma on jotenkin niin omaa luokkaansa. Samanlaista ei saa aikaan millään sisustuselementeillä uudempaan asuntoon. Hyvää viikonloppua sinnekin :)

  VastaaPoista
 3. Samoja mietteitä itsekin käyn läpi nyt kun suunnitellaan talon rakennusta. Paljon tulee toiveita nimen omaan lapsuudesta. Ollaan jo valittu rakennusliike ja odotetaan innolla että päästään aloittamaan. Toivottavasti sinunkin haaveet omasta kodista tapahtuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että! Tsemppiä suunnitteluun ja itse rakentamiseen. Ainakin pääsee tekemään just eikä melkein oman näköisen kodin :)

   Poista
 4. Meillä pitäisi alkaa kohta talon perustustyöt. Pitkään mietin ennen päätöstä, että haluanko tosiaan luopua kaupunkielämästä ja keskusta-asunnostani. Samaa mieltä, että neliöt ei meinaa mitään jos pohjaratkaisu ei toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungissa ja vähän syrjemmässä asumisessa on ne omat ihanat puolensa. Onnea rakentamiseen!

   Poista