28. huhtikuuta 2020

Lisää seuraajia pakaroilla
Oman somen seuraajakunta on vaihdellut paljon. Postaukseni ovat joskus olleet täysin treenivideoita ja ruokaa, joskus pelkkiä sisustuskuvia ja tällä hetkellä sekametelisoppa. Hienompi sana  sopalle on lifestyle. Somen sisältö voi olla panostettua ja hyvin tehtyä, vaikka aihe olisikin laajempi. En tosiaan osaa rajata enää itseänikään yhteen aiheeseen, vaan haluan jakaa mitä minäkin päivänä haluan. Vaikka Instgaram-tilini sisältö onkin sekalaista, on värimaailma neutraali ja kuvat käyvät jollain lailla yhteen. Silti väitän että seuraajien on vaikeampi samaistua tileihin, jonka kuvista vain yksi neljästä kuuluu omiin mielenkiinnonkohteisiin. Tästä syystä alan itsekin seuraamaan monia tilejä ja lopetan pian. Vakiintunutta seuraaja/lukijakuntaa on siis ehkä vaikeampi saada, mikäli tuotettu sisältö ei rajaudu tiettyyn aihealueeseen. Silloin sinun pitäisi olla se asia, joka ihmisiä kiinnostaa, ei sen mitä teet. Henkilöbrändäys nostaa kokoajan arvoaan nykyisessä some-maailmassa.

Blogini on pieni, eikä lukijoita ole suurta määrää. Saatan linkkailla postauksiani niille tarkoitetuissa facebook-ryhmissä, mutta en ole koskaan kokeillut maksullista markkinointia paremmalle kohdeyleisölle. Monelle some on nykyään myös ammatti ja tykkäänkin selailla hyvin tehtyä sisältöä. Instagramissakin seuraan suurimmaksi osaksi bloggaajia ja heidän eri kanaviaan. Erityisesti hyvä stooripuoli saa minusta seuraajan, vaikka itse profiili ei olisikaan kovin aktiivinen. Kirjoitan blogia, päivitän Instagramia, valokuvaan ja hölötän stoorissa, mutta silti en osaisi kuvitella sitä omaksi työkseni. Toki koskaan ei pitäisi sano ei koskaan. En ole vieläkään ymmärtänyt miksi seuraajien määrällä olisi väliä, mikäli tavoitteena ei ole tehdä somessa/somesta työtä. Houkutteleeko ilmaiset tuotteet ja nimen esille saanti niin paljon?  

Vuorovaikutus on se mikä minua somessa kiehtoo. Koronan aikana puhelinta tulee selailtua entistä enemmän ja sen huomaan myös omilla kanavillani. Saan enemmän vastauksia ja keskustelua, jotka lähtevät liikkeelle juuri sieltä Instan stooripuolelta. Sisältö kanavillani ei ole pitkään aikaan muuttunut, koska tuntuu että se  oma tapa tuoda asioita esille on löytynyt. Silloin kun treenailin aktiivisesti näkyi se myös somessani. Samalla se lisäsi seuraajia joita kiinnosti liikkuminen, ruoka, yleinen tsemppaus tai kyykkyvideot... Kun sisältö alkoi taas muotoutumaan sisustuksen puolelle, lähtivät aiemmin mainituista kiinnostuneet ja sisustajat tulivat tilalle. Sama kävi viimeksi kun sekametelisoppa alkoi ottamaan valtaa, katsoivat sisustajat parhaaksi poistua takavasemmalle.  

Tietynlainen sisältö kerää kasaan tietynlaista seuraaja/lukijakuntaa. Kuulun itsekin niihin seuraajiin, jotka eivät oikein tiedä mitä etsivät ja omat mielenkiinnonkohteet muuttuvat nopeastikin. Välillä tietty sisustustyyli kiehtoo ja välillä kerään seurattaviini joogatilejä. Ensiviikolla mietin että mitä ihmettä, enhän mä ole edes joogaa ja mikä on tuo Heinäsirkaksi kutsuttu asento? En tee somea seuraajien, rahan tai työn toivossa. Se onkin yksi niistä syistä miksi täällä blogissa ei ole mainosbokseja, koska niiden sisältöön en voisi itse vaikuttaa tarpeeksi. Kaupallinenyhteistyö on oma lukunsa ja voisin hyvin tuoda esille tuotetta/palvelua, jota kannattaisin muutenkin. Ja mitä niihin vähäpukeisiin kuviin tulee, se on ihan ok. Valokuvaajan kanssa on joskus kiva ottaa erilaisia kuvia, mitä normaalisti. Silti sellaisia ei tule kuvattua tai julkaistua siinä toivossa että seuraaja määrä kasvaisi puolella. Toivoisin että omaa someani selaisivat ihmiset, jotka löytäisivät sieltä jotain kiinnostavaa, eikä ensimmäisenä ja viimeisenä mielessä olisi ''Hei tälläkin on pakarat''.
-Riikka M

4 kommenttia:

 1. Hyviä ajatuksia, tunnistan yhtäältä itsestäni samoja piirteitä somen kuluttajana ja toisaalta kirjoittajana. Olen nuorempana useampaakin blogia kirjoittanut eri aikoina. Kun motiivi kirjoittaa oli yksinkertaisesti tehdä sitä kirjoittamisen ilosta, kesti blogi pisimpään (ja sai eniten lukijoitakin). Iän kartuttua itselle on tullut vastaan se ristiriita, että yhtäältä haluaa toteuttaa omaa luovaa puoltaa, mutta toisaalta haluan säilyttää yksityiyyteni. Siksi olen karsastanut kokonaisvaltaisen lifestyle-sisällön luomista.

  Kun aloitin juoksuharrastuksen ja luovuus alkoi näissä puitteissa kukkimaan, oli helppoa rajata aihe juoksuun ja liikuntaan. Tekstejä ei ole vielä paljon ilmoilla, mutta suoltamistahti on kova ja oikeastaan joka ilta sohvan pohjalla naputtelen jonkin luonnoksen puhelimella valmiiksi. On ihanaa ja helpottavaakin huomata taas, että hommaa tekee siksi että se on kivaa ja haluaa vain jakaa kokemuksiaan!

  P.S. tykkään mitä olet saanut Bloggerilla aikaan! Olin laiska ja aika pitkälle vain kopioin vanhan CSS:n vanhasta blogista, tein todella simppelin bannerin ja vähän tuunailin fontteja. = Blogin tunnistaa vielä Bloggeriksi. Mutta tätä sun ei kyllä tunnistanut ennen kuin näki kommenttiboksin! Jos et pane pahaksesi, saatan tästä hieman inspiroitua kopioimaan ideoita omaankin leiskaani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että voit samaistua joihinkin mun juttuihin:) Tärkeää mun mielestä on kirjoittaa siitä omasta jutusta, niin sisällöstä tulee aitoa. Yleensä sen huomaa, jos postaukset on väkisin väännettyjä. Blogia jaksaa/haluaa myös päivittää enemmän, kun sinne alkaa tulemaan lukijoita joilla on samoja mielenkiinnonkohteita tai ajatuksia muuten vaan. Välillä tulee siis palautetta ja keskustelua niistä omista höpinöistä.

   Ja kiitos paljon kehuista! En muista yhtään mistä hankin ilmaisen pohjan bloggeriin. Sitä pääsi vielä hyvin muokkaamaan omanlaisekseen. Ei siis ole ihan kokonaan omaa käsialaani. Kiva jos inspiroiduit ja siitä vaan muovailemaan blogia!

   Poista
 2. Tosi hyvin oot saanu koottua ajatuksiasi! Instagramissa on aina niin helppo valikoida seurattaviaan kulloisenkin mielenkiinnonkohteen mukaan. Mut mulla tulee aina semmonen vähän ikävä olo, jos yhtäkkiä unfollaankin jonkun, jonka sisältö ei ollut mieleeni :D Tulee sellainen fiilis, että mitä jos tuo nyt ajattelee, että teen follow-unfollow -tyylistä hommaa. No, ei pitäisi ajatella liikaa, kyseessä on kuitenkin vain some!

  Mä tässä ekaa kerta eksyin sun blogiin ja tykästyin kovasti :) Jään kyllä lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos paljon ja kiva kuulla, jos jäät seurailemaan! :D Mulla oli ennen vähän sama, että jäin miettimään ajatteleeko joku mun seuraavan vain siksi, että saisin seuraajan takaisin päin. Nykyään pidän Instagramia niin inspiraation lähteenä, että oon ihan surutta käynyt tykkäilemässä ja seuraamassa jos sillä hetkellä siltä tuntuu.

   Poista