25. elokuuta 2020

Suhtautumiseni rahaan + oma käyttäytyminen

 


Raha on usein asia mistä ei puhuta, tai jos puhutaan niin kerrotaan miten kallis joku tuote on ollut. Heitetään vitsillä että nyt syödään pelkkiä nuudeleita kuukausi tai sitten kerskutaan kuinka ei huomata edes lompakon keventyneen. Rahasta puhuminen ei siis ole ongelma, vaan miten sen tekee. Yleisesti omista tuloista puhutaan vähän, joka tietysti on jokaisen oma henkilökohtainen päätös.  Minua ei myöskään kiinnosta paljonko joku tienaa, mutta mulle on aina ollut tosi tärkeää pärjätä omillani.  En halua olla riippuvainen muiden tuloista, mutta kannatan erilaisten tukien käyttöä niille tarkoitetuissa tilanteissa (esim. opintotuki). Mä olen itse maksanut vuokravakuuteni ja tatuointini, mikä tarkoittaa sitä että kaikki tullut raha ei ole heti kulunut pois. Vaikka käytänkin rahaa elämiseen, huveihin ja hyvään ruokaan, säästän silti joka kuukausi jotain. Tästä päästään siihen millaista mun oma rahan käyttö on. Painottaen, että nämä on minun kokemuksia ja ajatuksia.

Siitä saakka kun mulla on ollut oma pankkikortti käytössä, sieltä on lähtenyt myös oman puhelinlaskuni summa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka minulla oli rahaa omissa näpeissäni, niistä piti riittää laskun automaattiseen maksuun.  Tottakai vanhemmilta tuli rahaa, mutta tilille alkoi myöhemmin tulla myös palkkaa. Vaikka teininä rahan käyttö onkin ollut paljon holtittomampaa olen saanut maksettua skootteriini bensaa ja myöskin ensimmäisen tatuointini. Jälkimmäisestä voitte olla varmoja, ettei vanhemmat halunneet olla sponsoroimassa tätä hankintaa.

Kaksi ja puoli vuotta mulla on ollut yritys, jolla on tuloja. Tällä hetkellä keikkaa ollaan tehty vähemmän ja molemmat osakkaat ollaan tehty myös muita juttuja. Viimeisen vuoden olen ollut palkkatyössä ja olen saanut säästettyä siinä mielestäni aika hyvin, samalla nauttien itse ansaitusta rahasta. Tavoite tänä vuonna oli päästä kouluun ja se alkoi eilen. Palkkatyön tuntimäärät ovat siis laskeneet siirtyessäni päätoimiseksi opiskelijaksi. Tämä vaikuttaa siis oman talouden pyörittämiseen, joka ei oikeastaan edes huoleta. Mulla on työ, yritys, säästöjä ja opiskelupaikka. Mä en ole koskaan ollut töissä missään kovapalkkaisessa pestissä tai tekemässä hullua tuntimäärää viikossa. Eli tärkeinpänä pointtina -ei se tulon määrä, vaan kuinka sen käyttää.


Uskaltaisin väittää että rahan arvo on omassa päässäni pienempi, kuin sen arvo oikeasti on. Rahan käsitykseni on oikeasti aivan surkea. Rahaa on, rahaa ei ole ja sen määrä tulee vaihtelemaan koko elämän ajan. En halua rahaa määrittämään minua, vaan tukemaan sellaista elämää jota haluan elää. Tukemaan tavoitteitani ja haaveitani. Halusin kirjoittaa myös kolme mulle tärkeintä juttua rahaan liittyen. Rahasta ja sen käytöstä voisi puhua loputtomasti, mutta nämä kolme pyörivät päässäni usein. 

Säästäminen - Jos mahdollista, laita säästöön edes pieni summa kuukausittain. Säästämisen voi aloittaa muutamista euroista ja kasvattaa tulojen mukaan. Mulla oli vanhemppien luona asuessa hyllyllä purkki, johon keräsin kolikot ja lahjaksi saadut setelit. Pienestä se alkaa, oli sulla sitten tavoitteena tilin kasvattaminen tai joku tietty hankinta. 

Oman rahan käyttäminen - Käytä ''turhiin'' ostoksiin aina omaa rahaa! Älä ota vippejä satunnaista ravintolailtaa tai kalliimpaa puhelinta varten. Mulle iski morkkis ostaessani uutta läppäriä, mutta kun muistin että olen itse tienannut siihen rahat, tuli oikeasti aika hyvä ja tyytyväinen fiilis. 

Osamaksu - Asia jota en ole käyttänyt, enkä tule käyttämään vapaaehtoisesti. Pieneltä kuulostavat summat saattavat kertyä yllättävän isoiksi kuluiksi kuukausittain, jos osamaksulla hankittuja juttuja onkin yhtäkkiä kertynyt enemmän. 


On kuitenkin hyvä muistaa, että säästäminen ei aina ole mahdollista. Mä olen välillä ollut itselleni ankara siitä, että joskus oma ''joka kuukausi säästän - summa'' onkin ollut joku kerta pienempi tai yksinkertaisesti sitä säästettyä rahaa joutuu käyttämään. Toivottavasti postaus herätti joitain ajatuksia tai mietteitä. Kommenttia saa tälläisiin aiheisiin laittaa enemmän kuin mielellään, vaikka näkökanta olisikin eri. Rahan käyttöön ja siihen suhtautumiseen kun ei ole yhtä ainoaa tapaa. Kivaa keskiviikkoa!

-Riikka M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti