10. syyskuuta 2020

Koti siistinä - Miten pidän järjestystä yllä

 Meillä on kotona tavarat jokseenkin järjestyksessä joka päivä. Mun hermoja alkaa suoraan sanoen kiristämään, jos tavaroita lojuu siellä täällä tai keittiössä on likaiset astiat pitkin tasoja. Tämä piirre on selvästi periytynyt isältäni ja muistankin kuinka lapsuudenkodissa on mainittu miten sotku ahdistaa. Pystyn samaistumaan tähän ihan täysin ja sekalainen ympäristö antaa hirveästi ärsykkeitä ja oma keskittymiskykykin heittelee sen mukaan. 

Tein viikkosiivouksen toissapäivänä ja siitä inspiroituneena ajattelin listailla juttuja mitä teen sen aikana ja mitä teen päivittäin. Kodin siisteys on mulle asia numero yksi  viihtyisyyden kannalta. Vieraiden kyläillessä tyynyt ja viinilasit saa olla sikin sokin, koska silloin ilta täyttyy puheen sorinasta eikä aikomus ole rauhoittua tai levätä. Tarvitsen kuitenkin  arjessa järjestystä jotta stressitasot pysyy alhaalla, keskittyminen on mahdollisimman hyvää ja mieli pysyy rauhallisena.
 Kuinka koti pysyy mahdollisimman järjestyksessä päivittäin? 


Pyykit pyritään pistämään pyykkikoriin samantien. Jos ne eksyvät tuoleille kuivumaan (treenivaatteet), niin kuivumisen jälkeen ne löytävät tiensä koriin. 

Kun pyykit on pesty ja ne ovat saaneet kuivua rauhassa, korjaan ne kaappeihin eikä niitä jätetä kuivaustelineeseen lojumaan. 

Ruoanlaiton jälkeen astiat tiskikoneeseen ja pannut pesulle. Jos pannua ei ehdi tiskaamaan niin se päätyy altaaseen likoamaan. Tiskivuori kertyy yllättävän nopeasti, jos astiat saavat valloittaa keittiön.

Työpöytä tulee myös siistittyä käytön jälkeen. Kynät ja kirjat paikoilleen, vihot pinoon ja maalit laatikkoon. Näin pöytää pääsee kättämään heti, eikä tarvitse tehdä suuria raivaustöitä ennen uuden päivän projekteja. 

Olohuoneen sohvalla tyynyt ja viltit paikoilleen sieltä noustessa. Samoin sängyllä haluan pitää tekstiilit siistinä, jotta lattioilta ei löydy tyynyjä. Tätä kyllä vaikeuttaa koira, joka petailee itselleen paikkaa tyynyjen sekaan...

Olkkarin puolelta myös lasit, mukit, kipot pois iltaisin. Joskus telkkarin äärellä tulee juotua teetä tai syötyä sipsejä. Aamulla on kivempi mennä siistiin olkkariin kahvikupin kanssa. Mitä teen viikkosiivouksen aikana?

Kaikilta tasoilta ja pinnoilta tulee pyyhittyä pölyt kostealla liinalla- ikkunalaudat, tasot, pöydät, listat, kahvat. 

Myöskin baarijakkaran jalka tulee hinkattua pölystä puhtaaksi, koska kromisella jalalla näkyy kaikki lika ja pöly. 

Imuroin myös koko asunnon kerralla. Etenkin eteiseen kertyy hiekkaa ja pikkukiviä tähän vuodenaikaan. 

Pyykkikone pääsee pyörimään kodintekstiilien kanssa. 

Wc/kylppäri tulee myös hinkattua puhtaaksi.  Raikkaan ja vasta pestyn kylppärin tuoksu on ihana! 


Tässä muutamia juttuja omasta arjesta. Kun kotia siistii päivittäin vähäsen, ei kunnon viikkosiivoukseen kerry valtavaa to do-listaa. Voi siis ottaa rauhassa kun on siivouspäivä ja aikaa jää muullekin. Mulla on tänään ollut tosi rento aamu ja koulu alkaa vasta yhdeltä. Me lähdetään Pöystin (koiran) kanssa nyt vähän ulkoilemaan ja sen jälkeen pötkötellaan sohvalla. Mä juon kahvia vähän lisää ja selailen koulujuttuja läpi. Kivaa alkavaa viikonloppua! 

-Riikka M 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti