12. maaliskuuta 2021

Ihana kamala koti - plussat ja miinukset

 


Viime vuoden tammikuussa luovuin vanhasta osoitteestani ja muutin miehen luokse. Vuosi on mennyt aika nopeasti, mutta kuitenkin ajoittain vähän stressaavasti. Koti on aina ollut minulle erityisen tärkeä paikka ja kodin on tunnuttava kodille. Tampereella asuessani majailin yhdessä osoittessa väliaikaisesti ja se tuntui vähän kuin hotellissa olisi. En alun perin meinannut laittaa sitä lainkaan oman näköisekseni, vaan hinasin kalusteet vanhasta isommasta kodistani mukanani. Jossain vaiheessa en pystynyt kuitenkaan rauhoittumaan kotona ja olin kokoajan pienessä ahdistuksessa ja stressissä. Karsin silloin paljon omaisuuttani ja ostin uuden (pienemmän) ruokailuryhmän, sekä sohvapöydän. Somistin asuntoa tekstiileillä ja muilla olemassa olevilla sisustusrojuilla. Sain asunnosta siis enemmän minun näköiseni ja se olikin hetken ihan ok. Asunnossa oli ihana remontoitu keittiö ja lasitettu parveke. Asunto oli valoisa ja vaalea pinnoiltaan. Silti se ei tuntunut omalle kodille. 

Elän nyt aika samassa pisteessä vaikka kaupunki onkin vaihtunut ja asujat ovat lisääntyneet. Sanotaan että ihmiset tekevät kodin ja kaikkeen tottuu, mutta ei se ihan niinkään mene. En nyt kuitenkaan ala yleistämään, mutta omalla kohdalla asunnolla on todella iso merkitys mielialaan. Tähän muuttaessani ajattelin tämän olevan väliaikaista ja että liikun paljon muuallakin. Korona tuli kuitenkin parin kuukauden jälkeen kuvioihin, jolloin kodin merkitys lisääntyi. Olen nyt siis ollut tässä kodissa yli vuoden, vaikka en tätä varsinaisesti halunnut. 

Meillä on tässä kodissa hirmuisesti hyviä puolia ja tuntuukin tosi kiittämättömälle valittaa ''turhasta''. Halusinkin listata tähän nykyisen kodin plussia ja miinuksia. Näin saan kaikista parhaiten selitettyä, miten iso merkitys tunteella on asumiseen. 


Kodin plussat 

Ylin kerros ja läpitalon huoneisto.

Rauhallinen taloyhtiö. 

Tilava asunto. Tämä on ymmärtääkseni ollut kolmio, josta on tehty kaksio. 

Ikkunaa  koko olohuoneen pituudelta - valoisuus on aivan ihanaa.

Kivat näkymät.

Lasitettu parveke - Kesähuone jota tulee käytettyä paljon.

Nätit pinnat ja remontoitu keittiö. Kylpyhuonekaan ei ole kovin vanha.

Vaatehuone, joten säilytystilaa on hyvin myös esim. laskettelukamoille.Kodin miinukset

Keittiön sijainti.

Tunne.Kuten yltä näkyy, kodissa on reilusti enemmän plussia. Olen kalustanut ja somistanut tätä, jotta tunne olisi kodikkaampi ja joilta osin se onkin. Meillä on täällä tosi kiva kalustus nyt ja rakastan meidän olohuoneen ilmettä. Sohva on ihan älyttömän mukava ja ruokailuryhmä sopii sen kaveriksi kuin nenä päähän. Hopeisia sisustusesineitä on ripoteltu sinne tänne ja makkarissa on ihanat ikkunalaudat. Silti on päiviä kun olen täysin kiittämätön ja loppu tähän asuntoon. 

Edellinen koti, joka oli pienempi ja ns. huonolaatuisempi pinnoiltaan, tuntui kuitenkin ihan erilaiselle. Siellä kahden kotitoimiston pyörittäminen olisi kuitenkin nyt mahdotonta avoimen tilan takia. Jos nyt jotain positiivista, niin toinen voi telkeytyä makkariin videopalaveriin ja toinen istuu olohuoneessa luennolla. Tämä aika on varmasti tuonut myös uusia kriteerejä tulevaa kotia ajatellen. Työhuoneesta on tullut nyt ihan ''pakollinen'' ja pohja on muutenkin älyttömän tärkeässä roolissa. Neliöillä ei tee mitään, jos ne huonosti sijoitettu.

Tässä sitä kuitenkin asutaan vielä hyvä tovi ja pakko on vaan sopeutua. Ainakin kevään edetessä parvekkeella pystyyy taas oleilemaan ja odotankin että pääsen päiväkahville partsin sohvalle. Toivottavasti lumipyryt loppuisi ja lumi saisi sulaa hiljalleen pois. Jos siellä ruudun toisella puolella on samoja fiiliksiä, mitä tässä olen käynyt läpi kommenttia ja viestiä saa pistää. Mikä sun kodista tekee kodin? Entä onko sulla ollut koskaan ''kotikriisiä''? 

-Riikka M


Instagram @ riikkamiettinen

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista pohdiskelua! Kun mietin niin mulla on kodin ympäristö vaikuttanut paljon kotiutumiseen. Kaikissa kodeissa olen ihan alkuun kaivannut vanhaan kotiin (mikä on vähän hassua kun lähes joka kerta uusi koti on ollut edellistä tilavampi ja enemmän oman näköinen koska on maalattu yms.) Nopeiten kodilta tuntui se koti joka muistutti eniten lapsuuden lempikotia :-) Oletko huomannut vaikuttaako sulla enemmän esim.rakennusvuosikymmen vai pohjaratkaisu tms. siihen kotitunteeseen? Toivottavasti löytyy joku keino millä asunto tuntuu kotoisammalta, tai on mahdollista muuttaa pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon usein kuullutkin tästä, että vanha koti tuntuu aluksi olleen kotoisampi ja sitten siihen uuteen ihastutaan ajan kanssa enemmän. Mulle itelle asunto kolahtaa kun astun ovesta ensimmäisen kerran sisälle, tai sitten ei ollenkaan. Tai näin se on tähän saakka ollut. Ihana huomio tuo lapsuudenkoti!

   Mun kaikki kodit on olleet aika erilaisia ja eri vuosina rakennettu. Edellinen koti on kuitenkin kolahtanut kaikista eniten, vaikka siinä ei ollut parveketta, eikä saunaa ja on ollut toisiksi pienin missään koskaan olen asunut. Asunnon pohja on mulle tosi tärkeä, mutta neliöt ei varsinaisesti vaikuta ellen ala etsimään hirveän pitkäaikaista kotia. Vaikea siis sanoa mikä juttu asunnoissa silloin on, kun se tuntuu kodilta :)

   Poista