30. maaliskuuta 2021

Tikkejä ja tramalia - koiran hammasoperaatioViime kuussa vein koiran hammaskiven poistoon ja samalla otettiin koko suusta röntgen. Halusin tietää mikä tilanne suussa on, koska takahampaissa oli selvästi hammaskiveä. Jouduttiin sen poistoa lykkäämään viime syksynä, kun koira sai epileptisenkohtauksen. Röntgenkuvat ja suun tutkimus olivat aikamoinen shokki, koska suusta löytyi monta poistokuntoista hammasta. Päällisin puolin en ollut osannut aavistaa yhtään tilanteen pahuutta, eikä koira ollut näyttänyt kipujaan lainkaan. Tutkin koiran suuta aika paljon. Pinseri syö luita/puruluita päivittäin ja sen hampaita on harjattu säännöllisen epäsäännöllisesti. Monessa hampaassa kuitenkin vaivasi Parodontiitti. 


''Parodontiitti johtuu yksilön vasteesta plakkiin eli kaikki eläimet eivät sairastu parodontiittiin. Usein mielletään, että parodontiitti liittyy hammaskiveen, mutta näin ei välttämättä ole. On paljon potilaita, joilla ei ole hammaskiveä nimeksikään mutta silti pitkälle edennyt parodontiitti, ja toisinpäin.

 Parodontiitissa parodontaaliligamentti vaurioituu, ientaskut syvenevät, ikenet vetäytyvät, hampaat alkavat heilua ja luuta katoaa joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti tai sekä että. Hengitys haisee pahalta. Vakavimmat paikallisetkomplikaatiot ovat patologiset leukaluun murtumat, krooniset oronasaalifistelit ja osteomyeliitti.''

Evidensia.fi (Teksti lainattu täältä)

Hammaskiven poiston yhteydessä otettiin jo kaksi hammasta pois ja uusi aika varattiin tälle kuulle. Nyt takana on isompi operaatio, josta pinseri on toipunut hyvin. Hampaita poistettiin eri puolilta suuta yhteensä kuusi kappaletta. Niistä yksikään ei heilunut, joten niitä on aika rajusti jouduttu poistamaan ja tikkejä tuli useampaan kohtaan. Seuraavan päivän ajan koira sai kipulääkkeekseen Meloxidyliä, joka närästi kuitenkin paljon. Käytössä oli Antepsinia (vatsansuojalääke), mutta se ei hirveästi auttanut. Oltiin saatu heti alkuun resepti tramaliin, mutta se oli ''vain tarvittaessa'' lääke. Vaihdettiin siihen kuitenkin kokonaan närästyksen takia ja se sopi koiralle tosi hyvin.  Jännitin ensin vähän miten koira tulee reagoimaan, kun kyseessä oli niin vahva lääke. Kerta-annos oli kuitenkin hyvin pieni ja koira pysyi järkevänä, mitä nyt aika rauhallisena. Luin että toisille tulee sekavuutta ja pahoinvointia, mutta täällä ei näkynyt mitään tuollaista oireilua. 

Yöt alkoi sujumaan hyvin ja paraneminen lähti paremmin käyntiin. Operaatiosta tulee nyt kolme viikkoa ja koira voi hyvin. Ollaan palattu normaaliin ruokaan turvotetusta nappulasta, mutta luita en vielä ole antanut. Vaikka koira ei tätä ymmärräkään, ostin sille palkintona mökin olkkariin. Nyt se viihtyy enimmäkseen siellä päikkäreillä ja siirtelen mökkiä aina siihen mihin kohtaan aurinko paistaa. Nyt on ollut ihanan aurinkoisia päiviä ja pinseri on saanut nauttia lämmenneestä parvekkeestakin. Se on nyt sitten kevät ihan virallisesti. Aurinkoista viikkoa ja kivaa tiistaita!

-Riikka M


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti