18. syyskuuta 2021

Koiran ruokinta haimatulehduksen jälkeen- Omia kokemuksia


Kirjoitin aiemmin postauksen meidän koiran haimatulehduksesta ja tämä tulee olemaan jatkoa sille. Edellinen postaus aiheesta on julkaistu 19.8, jolloin aloitimme tutkimaan koiran ruokintaa vielä lisää. Sairastelua ennen käytössä ollut ruoka ja lääkärin kanssa katsottu toipumiseen tarkoitettu ruoka alkoivat närästämään koiraa. Yöllinen oksentelu alkoi taas ja vatsa meni lievästi ripulille. Sanomattakin selvää että koiran suolisto oli todella ärtynyt jo kaikesta aiemmasta (varmasti myös kovista lääkkeistä), mutta nyt se alkoi vastustamaan tuttujakin ruokia. Olen ollut muutenkin aika tarkka koiran ruokavaliosta ja se ei ole sisältänyt korkeita rasvoja tai viljaa. Nappulat on olleet myös hypoallergeenisia. 

Usein koiran vatsan ongelmiin suositellaan väliaikaisesti kypsennettyä kanaa ja pitkään keitettyä riisiä, mutta meillä menee koira niistä aivan ripulille. Ne eivät ole siis meillä edes vaihtoehtona tai nappulat jotka noita sisältäisivät. Siipikarja taitaa muutenkin olla aika yleinen allergisoimaan... Lähdettiin eliminoimaan ruoka-aineita, jotta ne oireita aiheuttavat saataisin selville. Vaihdettiin ruoka yksinkertaiseen naudan jauhelihaan ja keitettyy perunaan. Ne puolestaan lopettivat närästyksen kuin seinään, mutta ripuli lisääntyi. Mentiin siis vähän ojasta allikkooon, vaikka koira voikin selvästi paremmin kuin aiemmin. Tätä ei tietysti voi ihan varmaksi sanoa aiheuttiko ripulia suoliston pahentunut tilanne, vai eikö ruoka muuten sopinut tuollaisenaan. Olin taas yhteydessä eläinlääkäriin kun ripulointi jatkui ja veri tuli mukaan kuvioihin. Pahimmillaan uloste muistti taas vispipuuroa. Kysyin voitaisiinko suolistoantibiootti uusia, kun suoliston tilanne oli selkeästi palaamassa aiempaan ja edellinen kuuri oli aika lyhyt. Lääkäri puolsi antibioottia ja aloitettiin uusi kuuri viikoksi. Samalla alettiin palailemaan nappuloihin, koska koira tarvitsi ravinteikkampaa ruokaa toipumiseen. Tässä tilanteessa ei siis päästy lisäilemään ruokaan aineksia hiljalleen usean viikon ajan. Normaalisti se olisi paras tapa selvittää mikä koiran vatsalle ei sovi. Kunto oli kuitenkin sairastelun takia huonontunut, niin meidän oli pakko vaihtaa "tuhdinpaan", jotta koira voimistuisi. Antibiootti puri koiraan hyvin ja suolisto lopetti oireilunsa. 

Nappuloita on tässä reilun seitsemän viikon aikana ehditty testailemaan muutamia. Tärkeinpinä kriteereinä testatuissa ruuissa oli hyvä sulavuus, yksinkertainen sisältö, viljattomuus ja rasvapitoisuus. Nyt sopivimmaksi on osoittautunut Nutrima Dog Health Digestion, joka on tarkoitettu herkälle vatsalle. Sen sulavuus on parempi, mikä tietysti auttaa vähän närästyspuoleenkin. Monien märkäruokien ja nappuloiden testausten,  ruokinta-aikojen ihmettelyn ja aterioiden suunnittelun jälkeen  tuloksena koira saa ruokaa kolmesti päivässä. Aamuisin syödään nyt tuota Nutriman nappulaa, mutta sitäkään ei voi antaa illalla tai hapot alkavat nousemaan ylös. Ei niin pahasti kuin muissa nappuloissa, mutta närästysoireita on havaittavissa. 

Kaksi muuta ateriaa on märkäruokia. Ne ovat sisällöltään tosi kevyitä, mikä on meillä yötä vasten hyvä juttu. Meillä otettiin vakioksi Country Hunterin ankka ja nauta märkäruokia. Niissä on korkea lihapitoisuus ja ne on suunniteltu raaka-aineyliherkkyyksissä kärsiville eläimille.Meillä oli juuri ihan mahtava viikko ja muutama vuorokausi, kun kaikki näkyvät oireet lakkasivat ja koira sai nukuttua yönsä. Se on näyttänyt elinvoimaisemmalta, vaikka vielä aika laiha onkin. Käytiin jopa keskenämme koirapuistossa, jotta koira pääsi vähän juoksentelemaan ja spurttailemaan. Alettiin lisäämään normaalimpia lenkkejä päiviin, kun nämä viikot ollaan lähinnä kulutettu lähipuistoa ja muutamaa korttelia. Tuntui itsestäkin hyvälle nukkua muutama hyvä yö todella pitkästä aikaa. Pikkuisen tuli jo huokaistua helpotuksesta, niin eikös muutama päivä sitten alkanut taas yöllinen närästys ja oksentelu sen seurauksena. Itkuhan siinä pääsi, että taasko kaikki alkaa alusta. Jätettiin samantien ankkaa sisältävä märkäruoka pois ja närästys lakkasi samalla. Nyt peukut ja varpaat pystyyn, että muut hyväksi todetut ruuat ei ala myöskin närästämään. Ostin myös testiin raakaruokaa, jossa eläinperäiset osat on pelkästään possusta. Sitä testaillaan varmaan viikon päästä tai jos närästystä alkaa taas ilmetä. 

Olen tässä itekseni miettinyt, että jos ruokinnalla ei saada tätä kuriin niin hyvä vaihtoehto voisi olla tähystys. Saisi selvyyden päästääkö läppä viallisesti hapot virtaamaan väärään suuntaan. Samalla saisi varmaan tutkittua onko vatsan neste liian hapokasta vai mietoa. Nämä nyt on näitä pohdintoja vasta ja toivottavasti niistä tarkempia tietoja ei tarvi kysyä eläinlääkäriltä. Olisin tosi tyytyväinen jos ruokinnalla saisi tämän ratkeamaan kokonaan jossain vaiheessa. Tänään aamulla koiralla oli pitkästä aikaa epileptinenkohtaus ja se oli onneksi tosi lievä. Raukkaa koetellaan nyt kunnolla. Samoin kyllä omaakin järkeä ja unen määrää. Katsotaan kummalta menee järki aiemmin. Heh... 

Nyt koitetaan kuitenkin nauttia viikonlopusta ja löhöillään koira kainalossa. Kivaa lauantaita! 

-Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti